’s Avonds 200+ Cv’s doorlezen en elke sollicitant de aandacht geven die ze verdient is een uitdaging die heel veel tijd kost. De waardering zit ‘m in het succes van de uiteindelijke keuze die na goed overleg met de leidinggevende werd gemaakt.

Met de huidige mogelijkheden kan veel van dit werk uit handen worden genomen. Was dit eerst het uitzend-of W&S bureau, nu doen geautomatiseerde systemen zijn intrede. Volgens sommigen zelfs met meer succes dan de traditionele manier. Ook het interview met kandidaten zou tijdverspilling zijn.

Naar een toekomst dat de nieuwe projectleider zich maandagmorgen meldt zonder dat ook maar iemand hem eerder heeft gezien!

Noem ons ouderwets, maar veel vertrouwen hebben we daar binnen de HRO-Groep niet in. Natuurlijk, computers kunnen steeds meer. Sommige (!) mensen delen vrijwel alles via sociale media. Slimme computerprogramma’s weten die informatie aan elkaar te knopen om zo een profiel op te stellen van de kandidaat. Toegegeven, een computer wordt bij het eindeloos doorlopen van criteria niet moe wordt en laat zich ook niet afleiden.

De menselijke factor bij selectie is volgens ons onmisbaar voor het vinden van de perfecte kandidaat voor een soepel functionerende organisatie. Voorbeeld; De beste directiesecretaresse is misschien wel niet de kandidaat met de beste papieren maar de kandidaat met de juiste attitude. Motivatie, instelling en een “zesde zintuig” zijn minstens zo belangrijk. En wat gedacht van de “klik” met de directie. Stuk voor stuk eigenschappen die onder de geautomatiseerde radar blijven hangen.

Zoals zo vaak is er geen confectie oplossing. Zeker niet voor werving en selectie. Het blijft maatwerk en vooral ook mensenwerk.

Frits Smits – April 2016